Włoskie kobiety, kiedy czasu nie mają - przygotowują spaghetti alla putanesca. Ja przygotowuję w takich sytuacjach penne pełne lata - z cukinią, papryką i odrobiną pesto. Szybko, łatwo i pysznie!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron penne: 400 gramów
- cukinia: 2 sztuki
- Czerwona papryka: 1 sztuka
- żółta papryka: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- pesto: 1 łyżka
- pęczek zielonej pietruszki: 1 pęczek
- opakowanie mozarelli w kulkach: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 5 łyżek
- czosnek (ząbki): 3 sztuki
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Penne pełne lata. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroimy w paski. Czosnek na drobne plasterki, cukinię w trochę większe. Natkę drobno siekamy.
2.Rozgrzewamy oliwę na patelni, po chwili wrzucamy cebulę i czosnek, lekko zrumieniamy, dodajemy paprykę, chwilę później cukinię, podsmażamy - niezbyt długo, tak by warzywa nam się nie rozpadły - od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
3.W międzyczasie gotujemy makaron al dente, odcedzamy i dorzucamy do gorących warzyw. Dodajemy też w tym momencie natkę pietruszki i łyżkę pesto. Całość podrzucamy kilka razy na patelni, bądź po prostu mieszamy.
4.Na koniec dorzucamy kulki mozarelli, mieszamy, nakładamy na talerze i jemy.
Danie smakuje również później, odgrzewane na patelni.
Smacznego!
Komentarze