Penne pełne lata.

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Włoskie kobiety, kiedy czasu nie mają - przygotowują spaghetti alla putanesca. Ja przygotowuję w takich sytuacjach penne pełne lata - z cukinią, papryką i odrobiną pesto. Szybko, łatwo i pysznie!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 400 gramów
    - cukinia: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - żółta papryka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pesto: 1 łyżka
    - pęczek zielonej pietruszki: 1 pęczek
    - opakowanie mozarelli w kulkach: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne pełne lata. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w paski. Czosnek na drobne plasterki, cukinię w trochę większe. Natkę drobno siekamy.
  • 2. Rozgrzewamy oliwę na patelni, po chwili wrzucamy cebulę i czosnek, lekko zrumieniamy, dodajemy paprykę, chwilę później cukinię, podsmażamy - niezbyt długo, tak by warzywa nam się nie rozpadły - od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • 3. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, odcedzamy i dorzucamy do gorących warzyw. Dodajemy też w tym momencie natkę pietruszki i łyżkę pesto. Całość podrzucamy kilka razy na patelni, bądź po prostu mieszamy.
  • 4. Na koniec dorzucamy kulki mozarelli, mieszamy, nakładamy na talerze i jemy.
    Danie smakuje również później, odgrzewane na patelni.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować