Penne z wędzonym łososiem i cukinią

4.5 (170 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gdy mówimy –na obiad makaron, kojarzy nam się to głównie z Włochami, ja uwielbiam je pod każdą postacią , to doskonała baza do szybkiego sytego obiadu, czasem gdy jesteśmy bardzo głodki wystarczy nam paczka makaronu i 15 minut poświeconego czasu aby wyczarować pyszne danie. Moja dzisiejsza propozycja to penne w kremowym sosie z wędzonym łososiem i cukinią, prosto a jak smacznie!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag makaronu rurki
    10 dag wędzonego łososia
    1 cukinia
    1 cebula
    1 papryka podłużna ramiro
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    2 łyżki białego wytrawnego wina
    150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów
    Sól morska do smaku
    Pieprz świeżo mielony do smaku
    Kilka gałązek koperku do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Penne z wędzonym łososiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Makaron penne gotować około 11 minut, odcedzić , wrzucić do sosu, wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować