PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Domowy razowy makaron z kurczakiem, który wspaniałe komponuje się z chrupiącą mieszanką orzechowo-migdałową. Pyszne jesienne danie z 4 składników!

  • 60 min

Składniki:

  • na 2 duże porcje

    Składniki podstawowe:
    100 g mąki (zwykłej)
    50 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
    100 ml słodkiej śmietanki
    garść mix rzechów z migdałami ( włoskie,laskowe, nerkowca, pistacje, migdały)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g piersi z kurczaka

    Składniki robocze:
    sól
    świeżo mielony pieprz,
    najlepiej świeży rozmaryn lub tymianek
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    starty ser parmezan (do posypania-opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI 1. Mąki wymieszać, dodać szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i powoli dolewając ciepłą wodę wyrobić do momentu uzyskania elastycznego, dość miękkiego ciasta.Uformować kulkę, szczelnie przykryć i pozostawić przez min. 15 min.
  • PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI 2. Po tym czasie rozwałkować cieniutko ciasto ( ja użyłam przystawki z wałkiem), posypać dość obficie zwykłą mąką i poczekać przez chwilkę, żeby ciasto przeschło. Kroić wstążki o szerokość ok.5-8 mm ( ja i tym razem użyłam przystawki, ale idealnie sprawdza się " babciny sposób" -zwinąć w rulon obsypane mąką ciasto i pokroić nożem).
  • PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI 3. Pokrojony makaron (do momentu gotowania) porozkładać na stolicy lub blacie obsypanym mąką. Nie przykrywać, nawet lepiej jak lekko podeschnie.
  • PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI 4. Rozgrzać dużą patelnie, a nastepnie uprażyć ( bez dodatku tłuszczu) rozdrobione orzechy i migdały. Ściagnać z patelnni i wystudzić. Na rej samej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, rozmaryn, sól i dość sporo pieprzu. Podsmażyć, a następnie dodać śmietankę i zagotować.
  • 5. Makaron ugotować w dużej ilości (ok.3-4l) osolonej wody. Jak tylko wypłynie na powierzchnię gotować przez ok. 30 sekund, odebrać trochę wody w której gotował się makaron, a następnie odcedzić tagliatelle.
  • 6. Dodać makaron na patelnię z kurczakiem, wymieszać, a następnie dodać uprażone orzechy oraz migdaly i ciągle mieszając gotować przez ok. 1 min. ( w razie potrzeby dodać wody w której gotował się makaron).
  • 7. Tagliatelle podawać posypane odrobiną orzechów i startym parmezanem.
    Buon appetito!

Porady

Nie dodawajcie wiecej smietany niz w przepisie, sos nie ma byc smietanowy!!! Ma jedynie nadac odpowiedniej konsystencji. Jesli ktos nie chce uzywac smietany mozna ja pominac i w zamian dodac ok. 3 lyzki oliwy z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kurczak Makaron Makaron razowy

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.45 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo- serowym

To może cię zainteresować