Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe

0 (0 ocen)

Drożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA!

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    80 ml letniego mleka
    1 jajko
    50 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 łyżki ksylitolu
    szczypta soli
    2 łyżki oleju lnianego
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    150 g mąki razowej

    Nadzienie serowe:
    200 g zmielonego twarogu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki miodu
    1 żółtko

    Nadzienie makowe:
    120 g suchego maku
    2-3 łyżki miodu
    1 łyżka rodzynków, posiekanych
    1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery Pieczeń

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze troszkę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • 2. Nadzienie serowe: Wszystkie składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia.
  • 3. Nadzienie makowe: Mak namoczyć na noc, odcedzić, a następnie zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  • image-0wbvpn2 4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 10 równych części. Każdą część podzielić na dwie mniejsze, z których uformować okrągłe placuszki. Zlepić je brzegami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Następnie za pomocą nakrętki, np. od butelki zrobić wgłębienia w każdej bułeczce (1 drożdżówka- 2 wgłębienia) W jedną dziurkę nałożyć trochę nadzienia serowego, a w drugą nadzienie makowe.
  • image-0ps7kr9 5. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na około 10 średniej wielkości drożdżowek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Mąka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować