Ciasto makowo- serowe

4.5 (176 ocen)

Świąteczne pyszne ciasto makowo- serowe

Składniki:

  • CIASTO:
    • 1 i ½ szklanki mąki
    • ½ kostki margaryny
    • ½ szklanki cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    • 1 kg sera śmietankowego
    • 5 jajek
    • 1 kostka masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 opakowania budyniu waniliowego

    PONADTO:
    • 1 puszka gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Ciasto makowo- serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę, margarynę, cukier, żółtko i proszek do pieczenia. Zagniecione ciasto, owinąć w folię i włóżyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na 15 minut włóżyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, budyniami i 5 żółtkami, dodać ser. Na koniec delikatnie wymieszać z 5 białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • 3. Masę makową wyłóżyć na podpieczone ciasto. Na masę makową wyłóżyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz ok. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować