Peklowane żółtka w soli i curry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Peklowane żółtka w soli z dodatkiem curry to wspaniały dodatek do potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • 50 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 żółtek jaj od szczęśliwych kur
    drobna sól morska około szklanki
    2 łyżeczki curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki

Peklowane żółtka w soli i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól mieszamy z curry. Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele.


    Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować