Panierowane żółtka

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

  • 24 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • jajka dowolna ilość
    mąka
    bułka tarta
    olej do smażenia

    do podania:
    koperek
    kawior z łososia
    ugotowana na parze fasolka szparagowa i marchewka
    masło
    miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Panierowane żółtka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Całe surowe jajka wkładamy do woreczka strunowego i wkładamy na 24 godziny do zamrażarki.

    Zamrożone jajka polewamy ciepłą wodą i zdejmujemy skorupki. Jajka układamy na głębokim talerzu i zostawiamy do rozmrożenia.
  • przygotowanie 2. Gdy białka się rozmrożą wyławiamy żółtka, powinny być jeszcze zimne i w środku zamrożone.
    Żółtka panierujemy najpierw w mące, a następnie białku i bułce tartej.

    Panierowane żółtka smażymy na głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty, aż się zrumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Żółtka podałam z gotowaną na parze fasolką i marchewką, które po ugotowaniu wymieszałam z masłem i odrobiną miodu. Na żółtka wyłożyłam czerwony kawior. Całość posypałam koperkiem.

Porady

Pozostałe białka możemy użyć np. do zrobienia bezy lub jajecznicy z białek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować