Ciasto Pawi ogon

4.48 (204 ocen)

Pyszne ciasto, na który przepis wzięłam z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Upiec cienki, jasny biszkopt.

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    25 dag margaryny
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag orzechów mielonych
    powidła śliwkowe

    Krem:
    1 l mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki zielone
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Ciasto pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek (u mnie forma 25/35 cm.) w temp. 180*C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w temp. 180*C przez ok. 20 - 30 min.
  • 2. Krem:
    W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczana i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części (ja parę łyżek odłożyłam, by posmarować wierzch ciasta).
  • * 3. Przełożenie:
    Galaretki przygotować według przepisu. Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Udekorować np. polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować