Ciasto pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek (u mnie forma 25/35 cm.) w temp. 180*C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w temp. 180*C przez ok. 20 - 30 min.
2.Krem:
W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczana i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części (ja parę łyżek odłożyłam, by posmarować wierzch ciasta).
3.Przełożenie:
Galaretki przygotować według przepisu. Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Udekorować np. polewą.
Komentarze