1.CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Posiekać z margaryną i żółtkami wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podzielić na cztery części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 24x36. Piec 50 min w 190*
2.Pozostałe 3 części ciasta rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami i zwinąć w roladki. Piec 40 min w 190*.
3.MASA:
W połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić mąki i cukry, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę.
4.CIASTO BISZKOPTOWE:
7 białek ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie 2 żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 25 min w 190*
5.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
6.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciasto kruche - połowa masy - roladki - w przerwy pomiędzy roladkami wlać tężejącą galaretkę - przykryć pozostałą masą - ciasto biszkoptowe.
Komentarze