Pikle z cukinii w zalewie ziołowej

  • wyświetlono: 6546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Po 2-3 miesiącach cukinia przetworzona według tego przepisu nabiera wyjątkowego smaku.

  • 140min

Składniki

Składniki na 3 duże słoiki;
2 średnie cukinie
3 cebule
gorczyca
1 łyżka soli
Zioła świeże lub suszone:
tymianek,estragon, rozmaryn, oregano
Zalewa:
2 szklanki wody
2 1/2 szklanki octu winnego
1/4 szklanki soli
2 szklanki cukru
1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania przepisu:

Pikle z cukinii w zalewie ziołowej

  • 1. Cukinie umyć, przekroić na pół.Jeśli są większe gniazda nasienne, to usunąć. Następnie pokroić w słupki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Warzywa przełożyć do miski, posypać solą i odstawić na 2 godziny.
  • 2. Słoiki wyparzyć i do każdego włożyć na dno po trochę z każdego zioła i wsypać po pół łyżeczki gorczycy.
    Zagotować zalewę. Z warzyw odlać sok. Cukinie wkładać do słoików dodając po trochę cebuli. Zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjąć i postawić nakrętką do dołu aż słoiki ostygną.

Porady

Do zalewy można użyć zamiast octu winnego ocet spirytusowy, wtedy cukinia będzie bardziej ostra.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiCukiniaziołaPrzetworypikle

Komentarze

Podobne przepisy

image-1nc70xv

Dodane przez: Mariola123

CUKINIA W ZALEWIE CURRY

Dzisiaj przepis na cukinie w zalewie...

Cukinia w zalewie z curry

Dodane przez: Justyś

Cukinia w zalewie z curry

idealny dodatek do obiadu

Marynowana cukinia w zalewie curry

Dodane przez: in-humility

Marynowana cukinia w zalewie curry

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią....

Pikle

Dodane przez: basia_ptb

Pikle w zalewie musztardowej

Można podawać do obiadu lub jako...

Patisony w ziołowej zalewie

Dodane przez: AnetaSłużałek

Patisony w zalewie ziołowej

Bardzo dobry dodatek do obiadu,...

image-0gn57jt

Dodane przez: sylwia1974

Pikle z ogórków z zalewie curry

Polubiliśmy te pikle bo są inne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE