Patison w zalewie słodko-kwaśnej

  • wyświetlono: 8253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Patison trochę inaczej

Sorensen
  • 20min

Składniki

3 kg patisona,
1 garść soli,
2 kg cebuli,
3-5 marchewek średniej wielkości,
3-5 10 łyżek oliwy z pestek winogron,

zalewa:
250 ml octu spirytusowego 10%,
500 g cukru kryształu,
1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Patison w zalewie słodko-kwaśnej

  • 1. Patisony obrać, pokroić w niezbyt cienkie półkrążki, zasypać solą i odstawić na ok. 2 godziny a po tym czasie odcisnąć lecz niezbyt mocno.
  • 2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i lekko podsmażyć - do zeszklenia.
  • 3. Do garnka wrzucić cukier, ocet i koncentrat pomidorowy, mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • 4. Marchew i podsmażoną cebulę dodać do patisona, wlać zagotowaną zalewę, całość wymieszać i wkładać do słoików.

  • 5. Pasteryzować w zależności od pojemności słoików około 10 minut.

Porady

Zamiast patisona można użyć cukinię lub ogórki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzupatison

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia w zalewie słodko kwaśnej

Dodane przez: bienpyt

Cukinia w zalewie słodko kwaśnej

Cukinia w zalewie słodko kwaśnej...

Ogórki w zalewie słodko-kwasnej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki w zalewie słodko kwaśnej

Bardzo smaczne ,do sałatek ,pokrojone...

Pomidorki koktajlowe w słodko-kwaśnej zalewie

Dodane przez: rena123

Pomidorki koktajlowe w słodko-kwaśnej zalewie

Pomidorki pięknie obrodziły, więc...

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Dodane przez: bienpyt

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Idealne buraczki do surówki, sałatki...

Patisony w zalewie

Dodane przez: JOANNA 55a

Patisony w zalewie

smaczne, przepis mam od Ani J.

SAŁATKA  W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

Dodane przez: Aga72

SAŁATKA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

sama wymyśliłam tą sałatkę jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE