Patison w zalewie słodko-kwaśnej

4.48 (160 ocen)

  • 20 min

Patison trochę inaczej

  • 20 min

Składniki:

  • 3 kg patisona,
    1 garść soli,
    2 kg cebuli,
    3-5 marchewek średniej wielkości,
    3-5 10 łyżek oliwy z pestek winogron,

    zalewa:
    250 ml octu spirytusowego 10%,
    500 g cukru kryształu,
    1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Patison w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony obrać, pokroić w niezbyt cienkie półkrążki, zasypać solą i odstawić na ok. 2 godziny a po tym czasie odcisnąć lecz niezbyt mocno.
  • 2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i lekko podsmażyć - do zeszklenia.
  • 3. Do garnka wrzucić cukier, ocet i koncentrat pomidorowy, mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • 4. Marchew i podsmażoną cebulę dodać do patisona, wlać zagotowaną zalewę, całość wymieszać i wkładać do słoików.

  • 5. Pasteryzować w zależności od pojemności słoików około 10 minut.

Porady

Zamiast patisona można użyć cukinię lub ogórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować