Makaron z bobem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bób ma bardzo dużo białka i nie zawiera tłuszczu, więc to bardzo zdrowe, lekkie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki albo kokardki (fusilli albo farfalle)
    • 150-200 g bobu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oliwy
    • 125 g mozzarelli
    • garść orzechów
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego (albo kilka sztuk pomidorków koktajlowych
    • poszatkowana natka pietruszki
    • sól
    • pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, wrzucić bób i gotować około 3 minut, odlać na sicie i przelać zimną wodą, a następnie obrać.
  • 2. Ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. W tym czasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę, albo pokroić na cieniutkie plasterki. Wrzucić na patelnię, smażyć parę sekund uważając, żeby się nie przypalił, dodać przecier pomidorowy, dusić minutę i na końcu dorzucić obrany bób. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać wszystko razem przez 2-3 minuty.
  • 4. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, jeżeli ktoś nie ma cierpliwości może zetrzeć na grubych oczkach J
  • 5. Odlać makaron, dorzucić na patelnię do bobu. Wymieszać dokładnie, dodać pokrojoną mozzarellę i orzechy włoskie. Jeżeli ktoś używa pomidorków koktajlowych, to teraz jest ten moment kiedy należy przekroić je na pół i dorzucić do gotowego dania. Dodać poszatkowana natkę i delikatnie wymieszać. Posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować