Makaron z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę, wrzucić bób i gotować około 3 minut, odlać na sicie i przelać zimną wodą, a następnie obrać.
2.Ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3.Oliwę rozgrzać na dużej patelni. W tym czasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę, albo pokroić na cieniutkie plasterki. Wrzucić na patelnię, smażyć parę sekund uważając, żeby się nie przypalił, dodać przecier pomidorowy, dusić minutę i na końcu dorzucić obrany bób. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać wszystko razem przez 2-3 minuty.
4.Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, jeżeli ktoś nie ma cierpliwości może zetrzeć na grubych oczkach J
5.Odlać makaron, dorzucić na patelnię do bobu. Wymieszać dokładnie, dodać pokrojoną mozzarellę i orzechy włoskie. Jeżeli ktoś używa pomidorków koktajlowych, to teraz jest ten moment kiedy należy przekroić je na pół i dorzucić do gotowego dania. Dodać poszatkowana natkę i delikatnie wymieszać. Posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze