patiserki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływające się w ustach kruche babeczki z delikatnym kremem i owocami to jeden z moich ulubionych deserów. Chyba nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Babeczki oprócz tego że obłędnie smakują to także ładnie wyglądają i są prawdziwą ozdobą stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • *na 24 babeczki
    Składniki:
    na ciasto kruche:
    200 g mąki
    120 g zimnego masła (nie margaryny!)
    2 żółtka
    szczypta soli
    60 g cukru pudru
    na krem:
    6 żółtek (dałam 7 małych)
    500 ml mleka
    125 g cukru
    50 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru pudru
    dodatkowo:
    maliny
    borówki amerykańskie
    czerwone porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Krem

Patiserki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka z ciasta i wylepiać nim babeczki. Piec w 200*C około 10 minut.
  • 2. Żółtka utrzeć z 1/3 cukru na jasną puszystą masę. Dodać mąkę i 2/3 szklanki mleka. Zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać masę jajeczną. Gotować mieszając jak budyń, aż krem będzie gęsty. Przełożyć do miski, posypać cukrem pudrem (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstawić do wystygnięcia. Wystudzony krem nałożyć do szprycy i wyciskać do babeczek. Udekorować owocami i obsypać cukrem pudrem.

Porady

Taki krem do doskonały pomysł na wykorzystanie żółtek pozostałych po robieniu np. bezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować