Pasztet z soczewicy

4.97 (183 ocen)

Czerwona soczewica ze względu na podatność na rozgotowanie jest świetnym składnikiem na pasztet warzywny, który jest zdrowy i niesamowicie smaczny.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    2 cebule
    2 marchewki
    1 mały seler
    1/2 szklanki pestek ze słonecznika
    1/2 szklanki płatków owsianych
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki sezamu
    oliwa z oliwek
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.97 (183 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wrzucić do wrzącej, posolonej wody ( w proporcji 1:2 ) dodać listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut, by soczewica wchłonęła wodę i się rozgotowała. Wyjąć listki laurowe.
  • 2. W między czasie słonecznik i płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut pod przykryciem.
  • 3. Do soczewicy dodać duszone warzywa, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pestki słonecznika i płatki owsiane oraz przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
  • pasztet z soczewicy 4. Formę wysmarować i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć powstałą masę, równo rozsmarować i posypać sezamem.
  • 5. Pasztet piec przez około 1 godz. w 180°C , aż będzie przypieczony z wierzchu i boki będą odchodzić od formy.

Porady

Pasztet kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować