Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę wrzucić do wrzącej, posolonej wody ( w proporcji 1:2 ) dodać listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut, by soczewica wchłonęła wodę i się rozgotowała. Wyjąć listki laurowe.
2.W między czasie słonecznik i płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut pod przykryciem.
3.Do soczewicy dodać duszone warzywa, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pestki słonecznika i płatki owsiane oraz przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
4.Formę wysmarować i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć powstałą masę, równo rozsmarować i posypać sezamem.
5.Pasztet piec przez około 1 godz. w 180°C , aż będzie przypieczony z wierzchu i boki będą odchodzić od formy.
Komentarze