Pasztet z prawdziwkami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości (gdy mięso będzie zbyt suche dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki, kajzerki, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić do wystudzenia.
2.Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
Formę na pasztet wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny a następnie oprószyć bułką tartą.
3.Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200C.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.
Komentarze