Pasztet z prawdziwkami i imbirem

  • wyświetlono: 447 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny pasztet na Wielkanoc w nowym wydaniu

  • Średni

Składniki


- surowy boczek wieprzowy (bez skóry): 1 kilogram
- cebula: 100 gramów
- wieprzowina: 200 gramów
- cielęcina: 200 gramów
- wołowina: 200 gramów
- wątróbki cielęce: 100 gramów
- kajzerka: 2 sztuki
- prawdziwki: 100 gramów
- jajka: 2 sztuki
- słonina wieprzowa (pokrojona w plastry): 100 gramów
- bułka tarta: 3 łyżki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy do smaku: 1 szczypta
- ziele angielskie, majeranek, mielony imbir do smaku: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z prawdziwkami i imbirem

  • 1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości (gdy mięso będzie zbyt suche dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki, kajzerki, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
    Formę na pasztet wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny a następnie oprószyć bułką tartą.
  • 3. Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200C.
    Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.

    Składniki na około 1 kg pasztetu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocPasztetRobert Sowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z ciecierzycy i batatów

Dodane przez: AnaHana

Pasztet z ciecierzycy i batatów

Jestem fanką rozmaitych pasztetów....

Pasztet z brokułów i kalafiora

Dodane przez: Świeca Urszula

Pasztet z kalafiora i brokułów

Przepis otrzymałam od mojej cioci,...

image-1u6amyv

Dodane przez: Czarek

Pasztet z cukinii i marchwi

Bardzo smaczny pasztet z cukinii,marchwi...

pasztet drobiowo wieprzowy

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Pasztet z łopatki, wątróbek i boczku

Lubie drobiowe pasztety a dzis...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Pasztet z drobiu i pieczarek

Zachciało mi się czegoś dobrego...

Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii

Dodane przez: anemon

Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii

Pasztet z warzyw znakomicie smakuje...