Pasztet na ciepło z kalafiora i gruszek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

To przysmak dla wielbicieli warzyw i owoców. Pasztet smaczny jest też na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szt. średni kalafior
    2 szt. twarde gruszki
    3 szt. jajka
    100 g startego parmezanu
    100 g tartej bułki
    2 strąki papryki (czerwona i żółta)
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    cukier
    mielona gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet na ciepło z kalafiora i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do lekko osolonego i posłodzonego wrzątku. Gotować ok. 8 min. Odcedzić, ostudzić.
  • 2. 2. Gruszki i paprykę umyć, przekroić na pół. Gruszki obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Paprykę odłożyć. Gruszki udusić na patelni z łyżką masła do miękkości.
  • 3. 3. Kalafior i gruszki włożyć do miksera, dodać jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sol i pieprz. Zmiksować na gęstą masę. Na koniec wsypać starty parmezan, wymieszać.
  • 4. 4. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą. Na dno włożyć połowę masy. Na masę wyłożyć pokrojoną paprykę. Do reszty kalafiorowej masy wsypać posiekany koperek, wymieszać. Przykryć paprykę. Wyrównać wierzch widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C . Piec około 45-50 min. aż wierzch się zarumieni.

Porady

Kalafior gotować bez przykrycia, żeby odparowały z niego ostre olejki eteryczne. Będzie łatwiej strawny i zyska łagodniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować