Pasztet na ciepło z kalafiora i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do lekko osolonego i posłodzonego wrzątku. Gotować ok. 8 min. Odcedzić, ostudzić.
2.2. Gruszki i paprykę umyć, przekroić na pół. Gruszki obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Paprykę odłożyć. Gruszki udusić na patelni z łyżką masła do miękkości.
3.3. Kalafior i gruszki włożyć do miksera, dodać jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sol i pieprz. Zmiksować na gęstą masę. Na koniec wsypać starty parmezan, wymieszać.
4.4. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą. Na dno włożyć połowę masy. Na masę wyłożyć pokrojoną paprykę. Do reszty kalafiorowej masy wsypać posiekany koperek, wymieszać. Przykryć paprykę. Wyrównać wierzch widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C . Piec około 45-50 min. aż wierzch się zarumieni.
Porady
Kalafior gotować bez przykrycia, żeby odparowały z niego ostre olejki eteryczne. Będzie łatwiej strawny i zyska łagodniejszy smak.
Komentarze