Przepis otrzymałam od mojej cioci, w swojej kuchni przyrządza pasztety z różnych warzyw. Bardzo mi smakują jej pasztety. Od tej pory postanowiłam robić w swoim domu. Rodzina jest zachwycona .
1 godz. 10 min
Składniki:
35 dkg kalafiora
35 dkg brokułów
30 dkg piersi z kurczaka
500 ml rosołu
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, soli i pieprzu
margaryna do posmarowania formy
Pasztet z kalafiora i brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę umyć, osuszyć, otrzeć z niej skórkę na tartce z grubszymi oczkami, sok wycisnąć. Marchewkę oczyścić opłukać, pokroić na talarki i ugotować.
Kalafior i brokuły opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do garnka , zalać rosołem, wlać sok z cytryny i gotować około 7 min. Ostudzić.
2..Filety z kurczaka ugotować., z marchewką zemleć w maszynce do mięsa. Następnie do mięsa i marchewki dodać jajka, mąką, skórkę z cytryny, śmietanę, przyprawić solą pieprzem i cukrem, wymieszać.
3. Formę o wym . 10X25 cm posmarować margaryną. Na dno wyłożyć część masy i wetknąć w nią pionowo na przemian różyczki z kalafiorów i brokułów, nałożyć resztę masy, wyrównać aby nie wystawały jarzyny. Przykryć natłuszczoną folią i wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.
4. Po upieczeniu wystudzić nie wyciągając z formy. Po wystudzeniu wyjąć z formy, pokroić na plastry, udekorować i podawać z pieczywem .
Komentarze