pasztet z królika

0 (0 ocen)

obowiązkowo pojawia się na naszym świątecznym stole

Składniki:

  • około1 kg mięsa z królika
    około 500 g podgardla,
    około 500 g karkówki,
    około 500 g wątróbki,
    2-3 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 seler,
    1-2 cebule,
    3 ziela angielskie,
    3 liście laurowe,
    2-3 bułki,
    3-4 jajka,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    smalec,
    bułka tarta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obgotowujemy z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę.
    Mięso studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki, mięso z królika oddzielamy od kości.
  • 2. W wywarze z mięsa moczymy bułki, następnie delikatnie je odciskamy.
    Wszystkie składniki mielimy w maszynce o drobnym sitku
  • 3. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.
    Foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować