Pasztet jest smaczny, choć bezmięsny. To alternatywa dla naszych " sklepowych pysznych wędlin".
30 min
Składniki:
20 dag fasoli białej
1 duże lub 2 średnie jabłka (najlepiej reneta - ja dałam jakie miałam nawet nie znam nazwy)
2 łyżki ziarna sezamowego
natka pietruszki
3-4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Pasztet z fasoli i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną na miękko fasolę miksujemy (mieliłam 3 razy) z uprażonym na patelni ziarnem sezamowym, obranym jabłkiem i posiekana natką pietruszki. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy do foremki (jak na pasztet) i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Porady
*jeśli mamy duże jabłka, dajmy mniej, bo pasztet będzie się nadawał do smarowania i przypominał smalec
Komentarze