Pasztet z fasoli

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny pasztet, który łączy w sobie smaki fasoli oraz suszonych grzybów. Taki pasztet sprawdzi się na każdą okazję. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Polecam

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
    20 g suszonych borowików
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    100 g mąki kukurydzianej
    1 jajko
    1/4 szkl oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli, pieprzu, majeranku
    1 łyżka przyprawy grzybowej
    oraz keskówka 27x7 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Grzyby zalewamy szklanką gorącej wody i zostawiamy na noc.
    Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości przez ok. 2 godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała fasola. Zimną fasolę odsączamy z wody. Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w mniejsze części. Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły. Ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem i grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy rękoma masę na pasztet. Przekładamy fasolową masę do keksówki i wyrównujemy. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Pasztet z fasoli

To może cię zainteresować