Pasztet z fasoli z pistacjami

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny pasztet z fasoli skradnie serca nie tylko wegetarianom. Osoby, które jedzą mięso nie zorientują się z czego jest przygotowany. Pasztet jest delikatny a dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350g białej fasoli
    duża cebula
    jabłko
    2 ząbki czosnku
    2/3 szkl płatków orkiszowych (ew. 1/2 szkl bułki tartej)
    2/3 szkl oleju rzepakowego
    2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    50 g solonych pistacji
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet z fasoli z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie przez noc. Ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać jabłko i posiekany czosnek. Przesmażyć. Płatki zmielić. Do większego naczynia przełożyć fasolę, wlać olej, dodać mączkę z płatków orkiszowych, podsmażoną cebulkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec wmieszać pistacje. Keksówkę (24x11cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut aż się zarumieni. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować