Pasztet z dziczyzny inaczej

0 (0 ocen)

Uwielbiam dania z dziczyzny. Poniżej przedstawiam propozycję pasztetu.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
    2 cebule
    200 g łopatki z dzika
    450-500 g dziczyzny ( sarna, jeleń, dzik)
    sól
    2 łyżeczki mieszanki przypraw do dziczyzny (zobacz w poradach)
    bułka razowa
    około 100 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dziczyzny inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażymy. Solimy, dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 - 40 minut.
  • 2. Mięso, namoczoną w śmietanie bułkę mielimy na drobnej siatce. Do masy wbijamy jajka, ewentualnie doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do keksówki. Formę wkładamy do kąpieli wodnej i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 80-85 stopni C, dolewając wody jeśli to konieczne. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w plastry, dekorujemy np. plasterkami wędzonego boczku, suszonymi owocami, winogronami lub pomidorkami koktajlowymi.

Porady

Mieszanka przypraw do dziczyzny: po 1 łyżeczce: białego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, tymianku, majeranku po pół łyżeczki: słodkiej papryki, bazylii, imbiru, rozmarynu i liści laurowych. Wszystkie przyprawy powinny być dobrze przetarte np. w moździerzu i razem ze sobą wymieszane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować