Pasztet jest bardzo smaczny i zdrowy. Zrobiłam go bardzo szybko
30 min
Składniki:
Cukinia ok 1,5 kg
marchew 2 małe
cebula 2 małe
czosnek 1 ząbek
bułka tarta 1,5 szklanki
jajko 3
Olej roślinny pół szklanki
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - obrać cukinię,gdy ma twardą skórkę. Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek rozdrobnić przez praskę, marchewkę zetrzec na dużych oczkach. Cukinię,marchew,cebulę i czosnek połączyć i posolić. Składniki zostawić na jakiś czas aby móc później odsączyć nadmiar wody. Gdy odsączymy dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy pieprzem i papryką oraz solą, gdy jest taka potrzeba. Masę wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni.
Zostawić do ostudzenia. Smacznego!
Porady
Wodę trzeba odsączyć, aby nie rozpadał się gdy wystygnie
Komentarze