Pasztet z cukinii

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pasztet z cukinii jest potrawą, którą można podawać na ciepło z różnymi dodatkami na obiad – na przykład z ryżem, a także na zimno na kolacje - na przykład z chlebem i ćwikłą. Robi się go bardzo szybko i smakuje przepysznie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 2 średnie cukinie
    • 4 marchewki
    • Średnia cebula
    • 3 jajka
    • Pół szklanki bułki tartej
    • Pół szklanki oleju
    • Natka pietruszki
    • 2 łyżeczki curry
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć dokładnie, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć. Łódeczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać lekko solą i odstawić na sitku do odsączenia soku na 10 minut.
  • 2. Marchew umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  • 3. Warzywa i natkę wymieszać w misce, dodać jajka, olej, bułkę tartą i przyprawy. Zagnieść masę o konsystencji podobnej do mięsa na kotlety mielone.
  • 4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę, wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Porady

Pasztet można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować