Magdalenki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z tej porcji wyszło mi ok 60 magdalenek

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jajka
    250 g cukru
    300 g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g masła
    olejek waniliowy
    kakao - według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku na małym ogniu topimy masło, odstawiamy do wystudzenia
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy po jednej łyżce cały czas miksując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, olejek. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części wsypujemy kakao - według uznania.
    Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 3. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i również wkładamy je do lodówki.
  • 4. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Ciasto do foremek wkładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 10 minut - brzegi będą ciemniejsze i powstanie charakterystyczny brzuszek.
    Ciastka wykładamy z foremek po 10 minutach - w zależności od foremek.

    Ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta do foremek musimy je wystudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować