Magdalenki

  • wyświetlono: 569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z tej porcji wyszło mi ok 60 magdalenek

  • 45min

Składniki

4 jajka
250 g cukru
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
olejek waniliowy
kakao - według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Magdalenki

  • 1. W rondelku na małym ogniu topimy masło, odstawiamy do wystudzenia
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy po jednej łyżce cały czas miksując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, olejek. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części wsypujemy kakao - według uznania.
    Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 3. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i również wkładamy je do lodówki.
  • 4. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Ciasto do foremek wkładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 10 minut - brzegi będą ciemniejsze i powstanie charakterystyczny brzuszek.
    Ciastka wykładamy z foremek po 10 minutach - w zależności od foremek.

    Ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta do foremek musimy je wystudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciastkaciasteczkamagdalenkiszybko i smacznieszybkie ciastkafrancuskie ciastka

Komentarze

Podobne przepisy

magdalenki z malinami i lemon curdem

Dodane przez: Holga96

Magdalenki z malinami i cytrynowym kremem

Miękkie i słodkie, puszyste ciasto,...

image-165r9ng

Dodane przez: kwintesencjasmaku

One-bite madeleines

W magdalenkach zakochałam się podczas...

Francuskie serduszka

Dodane przez: Iwona75

Francuskie serduszka

Przepis na te ciastka to klasyczny...

ciasteczka

Dodane przez: Babcia Tereska

MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE

Uwielbiane nasze ciasteczka. Odkąd...

Faworki pieczone w piekarniku

Dodane przez: AnkaFiranka

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Faworki pieczone mają o znacznie...

Biszkopciki dla niemowląt

Dodane przez: kasiac

Domowe biszkopciki dla niemowląt. Od 7 miesiąca.

Biszkopciki, które każdy maluch...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE