1.W rondelku na małym ogniu topimy masło, odstawiamy do wystudzenia
2.Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy po jednej łyżce cały czas miksując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, olejek. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części wsypujemy kakao - według uznania.
Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
3.Foremki do magdalenek smarujemy masłem i również wkładamy je do lodówki.
4.Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Ciasto do foremek wkładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 10 minut - brzegi będą ciemniejsze i powstanie charakterystyczny brzuszek.
Ciastka wykładamy z foremek po 10 minutach - w zależności od foremek.
Ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta do foremek musimy je wystudzić.
Komentarze