pasztet wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Zawsze smakuje każdemu.

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 królik
    podgardle
    wątroba wieprzowa
    słonina (30 dag)
    kostka smalcu
    5 marchewek
    5 pietruszek
    seler
    3 średnie cebule
    kilka suszonych grzybów
    2 jajka
    sól, pieprz
    1 łyż. manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika, podgardle i wątrobę gotujemy do miękkości. Słoninę zaparzamy 15 min. w wrzącej wodzie ( może być ta sama woda co obgotowujemy mięso). Warzywa także gotujemy na miękko. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie gotujemy na miękko. Po ostygnięciu oddzielamy mięso od kości i mielimy wszystko razem na maszynce o gęstym sitku. Dodajemy jajka, mannę i doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie razem, Szykujemy brytfanny wyłożone papierem do pieczenia. Surowy pasztet wkładamy 3/4 blachy ( keksuwki) i na wierzch układamy kilka plasterków smalcu. Dzięki temu nie będzie za suchy. Pieczemy ok.1,5 godz. w temp. 180 stopni. Gdy jest dobrze upieczony powinien się zarumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować