pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 60 min

pierwszy raz je robiłam , ale mam nadzieje że się udały.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    3/4 szkl. cukru
    3 łyż. miodu ( moze być też sztuczny)
    2 jajka
    płaska łyżeczka sody
    czubata łyżka masła
    łyżeczka przyprawy do piernika
    kolorowy maczek, wiórki do ozdoby

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżka zarobić ciasto z mąki i gorącego miodu. dodać cukier, przyprawę do piernika, a gdy trochę ostygnie: masło i jedno jajko. Ciasto dobrze wyrobić . Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować dobrze roztrzepanym jajkiem. Ozdobić według uznania. Piec w temp. 180 stopni , aż dobrze sie zrumienią. W zamkniętej puszcze doczekają do świąt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy