1.Kości golonkowe i nogi wieprzowe po oczyszczeniu gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy do ostudzenia. Do wywaru wkładamy pieprz, ziele angielski, liść laurowy. Lekko przyprawiamy. Marchewkę , pietruszkę i seler oczyszczamy , kroimy w kostkę i wkładamy do wywaru. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub zgniatamy praska. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Po ostygnięciu mięso, tłuszcz wraz ze skóra oddzielamy od kości. Później łączymy razem z wywarem. Po zagotowaniu się wsypujemy 1,5 łyżki żelatyny i mieszamy , aż do jej rozpuszczenia. Całość gotujemy mniej więcej 20 minut, doprawiamy. W między czasie gotujemy jajka, przygotowujemy pojemniki, miseczki . Wkładamy na spód łyżkę groszku, połówkę jajka i zalewamy. Na wierzch posypujemy posiekana drobno natką pietruszki. Odstawiamy do zgęstnienia. Podajemy z octem, cytryną lub marynatami.
Porady
Nim nogi wieprzowe i kości golonkowe zaczną się dobrze gotować mieszajmy często aby nie przypalił się nam garnuszek.
Komentarze