Zimne nóżki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Mój mąż uwielbia je jeść, a przepis dostałam od teściowej.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    2 nogi wieprzowe
    4 kości golonkowe
    pół główki czosnku
    liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,wegeta lub inna przyprawa tego typu
    włoszczyza (marchewka, pietruszka, seler, )
    zielony groszek konserwowy
    4 jajka ugotowane na twardo
    natka pietruszki
    żelatyna

Zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości golonkowe i nogi wieprzowe po oczyszczeniu gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy do ostudzenia. Do wywaru wkładamy pieprz, ziele angielski, liść laurowy. Lekko przyprawiamy. Marchewkę , pietruszkę i seler oczyszczamy , kroimy w kostkę i wkładamy do wywaru. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub zgniatamy praska. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
    Po ostygnięciu mięso, tłuszcz wraz ze skóra oddzielamy od kości. Później łączymy razem z wywarem. Po zagotowaniu się wsypujemy 1,5 łyżki żelatyny i mieszamy , aż do jej rozpuszczenia. Całość gotujemy mniej więcej 20 minut, doprawiamy. W między czasie gotujemy jajka, przygotowujemy pojemniki, miseczki . Wkładamy na spód łyżkę groszku, połówkę jajka i zalewamy. Na wierzch posypujemy posiekana drobno natką pietruszki. Odstawiamy do zgęstnienia. Podajemy z octem, cytryną lub marynatami.

Porady

Nim nogi wieprzowe i kości golonkowe zaczną się dobrze gotować mieszajmy często aby nie przypalił się nam garnuszek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy