surówka pełna witamin

5 (1 ocen)

  • 30 min

Łatnie podane i smacznie przyprawione każdego zachęci do zakosztowania, a składniki tam zawarte są zdrowe i pożywne.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
    pomidorki koktajlowe(mogą też być 2 zwykłe pomidory)
    ogórek szklarniowy
    1 papryka(na załączonym obrazku z groszkiem)
    1 ząbek czosnku
    1/4 małej cebulki
    3 łyż. wody
    3 łyż. oleju lnianego lub oliwy z oliwek
    1 opakowania sosu do sałatek (np.włoski, francuski,itp.)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka pełna witamin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surówka 1. Sałatę opłukana przekładamy do salaterki lub miski. Pomidory myjemy i krajemy w niewielkie kawałki. Z papryki usuwamy nasiona, krajemy w niewielką kostką. Ogórka obieramy i krajemy w plasterki lub pół księżyce.Czosnek i cebulę po obraniu krajemy bardzo drobna. Wszystko razem mieszamy, delikatnie przyprawiając świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą morską. Pozostawiamy na kilka minut aby sałata skruszała. W szklance dokładnie mieszamy olej i wodę, dodajemy sos z torebki. Gotowy sos łączymy z surówka 15 min. przed podaniem i dokładnie mieszamy.

Porady

Czosnek nadaje charakteru i wyrazistości potrawie. Zamiast miksu sałat może być również sałata lodowa drobno porwana. Olej lniany jest polecany dla osób z problemami układu pokarmowego typu zgaga. Czosnek i cebula nie każdemu smakują ( głównie dzieciom), a na zimowe dni wpływają na naszą odporność. . W tej postaci nie odczują ich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować