Pasztet selerowo- cebulowy

4.49 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Warzywne pasztety to już nie nowość i coraz częściej po takie sięgamy. Dziś polecam pasztet z selera i cebuli. Warzywa te doprawiane kostką grzybową nabierają fajnego i pysznego smaku.
Pasztet podajemy do pieczywa. Do tego odrobinę zieleniny i mamy pyszny posiłek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 30 x 12 cm
    Składniki:
    • 2 duże selery,
    • 2 duże cebule,
    • 4 jajka,
    • ¾ kostki margaryny PALMA (z murzynkiem),
    • 1 i ¼ szklanki bułki tartej,
    • ½-3/4 szklanki wody,
    • 2 kostki grzybowe,
    • Sól, pieprz do smaku,
    Dodatkowo:
    • Oliwa z oliwek do skropienia pasztetu,
    • Czarnuszka do posypania,
    • Olej do wysmarowania blaszki,
    • Bułka tarta do wysypania blaszki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet selerowo- cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ścieranie selera 1. Seler oraz cebulę obieramy. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • duszenie 2. Starte warzywa przekładamy do garnka, podlewamy je wodą i dusimy do miękkości.
  • dodanie kostek oraz tłuszczu 3. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do niech margarynę oraz grzybowe kostki. Całość podgrzewamy razem do momentu jak kostki i tłuszcz połączą się z warzywami. Gotową masę zdejmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • dodanie jajek i przypraw 4. Do przestudzonych warzyw dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • przed pieczeniem 5. Foremkę smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowaną wypełniamy selerową masą. Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.
    Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
    Upieczony studzimy, by masa stężała. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować