Gulasz cebulowy

4.97 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Kawałki mięsa wieprzowego w gęstym cebulowym sosie to pyszna odmiana tradycyjnego gulaszu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
    3 duże cebule (ok. 500 g)
    4-5 łyżek oleju
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka proszku z suszonych grzybów
    1 płaska łyżka papryki słodkiej wędzonej
    szczypta papryki ostrej
    sól
    pieprz
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Obsmażone mięso przekładamy do rondla.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa. Smażymy do zeszklenia. Cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do rondla z mięsem, dodajemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy.
  • 3. Do mięsa z cebulą wlewamy 2,5-3 szklanki wody, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40-50 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Podajemy z ugotowaną oddzielnie kaszą lub kluskami.

Porady

Sos można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki lub odłożyć część gulaszu, wyjąć z niego mięso, a sos zmiksować i połączyć z całością.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować