Gulasz cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Obsmażone mięso przekładamy do rondla.
2.Cebule obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa. Smażymy do zeszklenia. Cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do rondla z mięsem, dodajemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy.
3.Do mięsa z cebulą wlewamy 2,5-3 szklanki wody, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40-50 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Podajemy z ugotowaną oddzielnie kaszą lub kluskami.
Porady
Sos można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki lub odłożyć część gulaszu, wyjąć z niego mięso, a sos zmiksować i połączyć z całością.
Komentarze