Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią

4.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego często piekę pasztety wykorzystując mięso i warzywa, które zostały mi po gotowaniu rosołu. Po dodaniu świeżej bazylii oraz pomidorów malinowych powstał smaczny i wilgotny w środku pasztet.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 850 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości) - kurczak, indyk, wołowina
    850 gram warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
    2 duże pęczki bazylii
    3 duże pomidory malinowe
    5 jajek
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 płaskie łyżeczki pieprzu
    2 łyżki majeranku
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obieramy dokładnie z kości i mielimy w maszynce razem z gotowanymi warzywami.
    Pomidory również przepuszczamy przez maszynkę.
    Bazylię drobno siekamy.
    W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę mannę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Porady

Z podanych składników wychodzą dwie blaszki pasztetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Mięso gotowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować