Jeśli ktoś nie zna składników tego pasztetu, gwarantuję nie domyśli się z czego jest zrobiony. Smakuje jak pasztet który kupujemy w sklepie. Jak dla mnie bomba!
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki;
80 dag leśnych grzybów
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 i 0,5 szkl fasoli jaż lub innej
5 łyżek mąki migdałowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka
Pasztet grzybowo-grochowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch namaczamy parę godzin wcześniej, następnie gotujemy do miękkości. Soczewicę płuczemy. Zalewamy wodą i odstawiamy na około pół godz. Po tym czasie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i starty czosnek, dodajemy masło i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, odrobinę soli i pieprzu a także majeranek. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż grzyby zmiękną a płyn wyparuje. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski i blendujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej mąki migdałowej. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Pieczywo posmarowane pasztetem do tego kiszony ogórek, posypujemy po wierzchu bazylią - rewelacja!
Komentarze