Pasztet grzybowo-grochowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś nie zna składników tego pasztetu, gwarantuję nie domyśli się z czego jest zrobiony. Smakuje jak pasztet który kupujemy w sklepie. Jak dla mnie bomba!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    80 dag leśnych grzybów
    1 szkl. czerwonej soczewicy
    1 i 0,5 szkl fasoli jaż lub innej
    5 łyżek mąki migdałowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka majeranku
    sól i pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet grzybowo-grochowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy parę godzin wcześniej, następnie gotujemy do miękkości. Soczewicę płuczemy. Zalewamy wodą i odstawiamy na około pół godz. Po tym czasie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
    Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i starty czosnek, dodajemy masło i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, odrobinę soli i pieprzu a także majeranek. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż grzyby zmiękną a płyn wyparuje. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski i blendujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej mąki migdałowej. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Pieczywo posmarowane pasztetem do tego kiszony ogórek, posypujemy po wierzchu bazylią - rewelacja!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Grzyby Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ws

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Krem grochowy z lnianymi grzankami

pm135 To urozmaicona wersja tradycyjnej grochówki 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować