Jarski pasztet grzybowo-ryżowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój mały, kulinarny eksperyment, który okazał się sukcesem. Pyszny, aksamitny, a do tego jarski pasztet, który zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Jest doskonały jako dodatek do chleba (zwłaszcza domowego), a ponadto można go jeść także na ciepło!Polecam wszystkim, którzy lubią nowe smaki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    - 10 dag ryżu,
    - 40 dag świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
    - średnia marchewka (ok. 4-5 dag).

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    - 2 białka jaja.

    Składniki robocze:
    - łyżka oleju,
    - łyżeczka masła,
    - łyżeczka suszonego tymianku,
    - opcjonalnie 2-3 łyżki wody do podlania grzybów,
    - sól morska,
    - czarny pieprz,
    - tłuszcz i bułka tarta do formy.

    Dekoracja:
    - kilka listków natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jarski pasztet grzybowo-ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.18-20 minut) i pozostawiamy go pod przykryciem, by wchłonął większość wody.
    Marchewkę gotujemy w niewielkiej ilości wody na miękkości.
    Grzyby oczyszczamy, zarówno kapelusze jak i nóżki kroimy w kosteczkę (o boku ok. 1 cm).
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy je do momentu aż będą miękkie, a cała woda wyparuje (jeżeli to konieczne podlewamy je niewielką ilością - 2-3 łyżkami wody). Pod koniec smażenia do grzybów dodajemy łyżeczkę masła, doprawiamy je tymiankiem i smażymy je jeszcze przez ok.1 minutę, lekko studzimy.
  • 3. Ryż, grzyby i marchewkę przekładamy do dużej miski, całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę, a następnie przyprawiamy do smaku solą morską i czarnym pieprzem.
  • 4. Schłodzone wcześniej 2 białka jajka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy je porcjami do masy pasztetowej i delikatnie łączymy (np. za pomocą łopatki).
  • 5. Jedną foremkę na pasztet o wymiarach 10 x 25 cm lub 4 mniejsze foremki (u mnie okrągłe, kamionkowe naczynia) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
    Masę przekładamy do formy (foremek), wyrównujemy wierzch.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 25-30 minut i pozostawiamy go w piekarniku aż do przestygnięcia.
    Wystudzony pasztet wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Listki natki pietruszki myjemy, osuszamy, a następnie dekorujemy nimi wierzch pasztetu.
    Podajemy z pieczywem (najlepiej smakuje z domowym chlebem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Podgrzybki Ryż Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować