Pasztet drobiowy z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni stop 4 łyżki miękkiego masła. Dodaj szalotki i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną (ok. 8 minut). Dodaj mięso z piersi kurczaka i wątróbki, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu ok 4 min, czasem obracając. Dodaj Marsalę i gotuj przez 2 minuty. Dodaj bulion gotuj na wolnym ogniu ok 6 min, obracając mięso kilka razy. Zdejmij z ognia i ostódź
2.Odłóż ok.15 kawałków mięsa, a pozostałą zawartość patelni umieść w blenderze i zmiksuj do kosystencji pure. Pokrój w kostki pozostałe masło. Cały czas miksując dodawaj masło do masy, dalej miksuj do uzyskania gładkiej masy.
3.Przełóż puree do dużej miski. Dodaj pistacje i pozostałe kawałki kurczaka, tymianek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż pasztet do prostokątnej formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godzin.
4.Wierzch polać roztopionym masłem i chłodzić w lodówce przez 20 minut, można przed schłodzenie posypać siekanymi pistacjami.
Pasztet można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze