Pasztet drobiowy z pistacjami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rodzinna receptura na pyszny drobiowy specjał z dodatkim prażonych pistacji i aromatycznego tymianku. Przepis babci-sprawdzony, polecam :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - miękkie masło-kostka: 2 sztuki
    - masło stopione: 4 łyżki
    - szalotki: 3 sztuki
    - mięso z piersi kurczaka (pokrojone w cieńkie paski, doprawione solą i pieprzem): 500 gramów
    - wątróbki drobiowe: 500 gramów
    - Marsala: 0.75 szklanki
    - bulion z kurczaka: 0.5 szklanki
    - prażone pistacje: 1.25 szklanki
    - posiekany świeży tymianek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni stop 4 łyżki miękkiego masła. Dodaj szalotki i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną (ok. 8 minut). Dodaj mięso z piersi kurczaka i wątróbki, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu ok 4 min, czasem obracając. Dodaj Marsalę i gotuj przez 2 minuty. Dodaj bulion gotuj na wolnym ogniu ok 6 min, obracając mięso kilka razy. Zdejmij z ognia i ostódź
  • 2. Odłóż ok.15 kawałków mięsa, a pozostałą zawartość patelni umieść w blenderze i zmiksuj do kosystencji pure. Pokrój w kostki pozostałe masło. Cały czas miksując dodawaj masło do masy, dalej miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Przełóż puree do dużej miski. Dodaj pistacje i pozostałe kawałki kurczaka, tymianek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż pasztet do prostokątnej formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godzin.
  • 4. Wierzch polać roztopionym masłem i chłodzić w lodówce przez 20 minut, można przed schłodzenie posypać siekanymi pistacjami.

    Pasztet można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pistacje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować