Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka i boczek wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyjmujemy wszystko do ostudzenia . Z wywaru odlewamy mniej więcej szklankę a następnie wrzucamy do reszty na 15 min wątróbkę. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy z resztą składników.
Wszystkie składniki należy dokładnie pokroić, mięso kurzęcie obrać ze skóry i oddzielić od kości i zmielić w maszynce do mięsa. ( użyłam sitka jak do mielenia sera). Do masy dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, doprawiamy gałką , solą i pieprzem. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odlany wcześniej wywar.
Dużą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej masę pasztetową. Wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) na około 2 godziny.
Komentarze