Pasztet drobiowy

4.5 (155 ocen)

Pyszny pasztet na kanapki lub jako przystawka :)

Składniki:

  • - 3 udka kurzęcie
    - 200 g boczku wędzonego
    - 60dkg wątróbki drobiowej
    - 2 marchewki
    - 1 duża pietruszka
    - duży kawałek selera
    - 3 jajka
    - 3 łyżki suszonego majeranku
    - 1 łyżka suszonej natki pietruszki
    - 4 duże ząbki czosnku
    - 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
    - sól, pieprz do smaku
    - oliwa do polania wierzchu pasztetu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Pasztet

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka i boczek wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyjmujemy wszystko do ostudzenia . Z wywaru odlewamy mniej więcej szklankę a następnie wrzucamy do reszty na 15 min wątróbkę. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy z resztą składników.
    Wszystkie składniki należy dokładnie pokroić, mięso kurzęcie obrać ze skóry i oddzielić od kości i zmielić w maszynce do mięsa. ( użyłam sitka jak do mielenia sera). Do masy dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, doprawiamy gałką , solą i pieprzem. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odlany wcześniej wywar.
    Dużą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej masę pasztetową. Wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować