Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

Smaczny, lekki pasztecik. Na co dzień do chleba i na przyjęcie :)

Składniki:

  • Składniki główne:
    1 kg udek z kurczaka
    1 duża marchewka
    2/3 opakowania sera feta

    Składnik dodatkowy:
    20 dag wątróbki z kurczaka

    Składniki pomocnicze:
    2 łyżeczki przyprawy typu wegeta
    bułka tarta
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    imbir mielony
    gałka muszkatołowa mielona
    pieprz mielony
    tłuszcz do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka posypujemy wegetą, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, 6 ziarenek ziela angielskiego i 10 ziarenek pieprzu. Zagotowujemy.
    Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem 50 minut.
  • 2. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kawałki i gotujemy jeszcze 30 minut.
    Do rondelka wkładamy wątróbkę i zalewamy 2 chochelkami wrzącego wywaru, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Udka i wątróbkę studzimy w wywarze.
  • 3. Odcedzamy. Odrzucamy kości, chrząstki i przyprawy. Mięso wraz ze skórkami, sparzoną wątróbkę i marchewkę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, drugi raz razem z serem feta.
  • 4. Dodajemy jajko i mieszamy bardzo dokładnie. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i przyprawy: imbir i gałkę muszkatołową po 1 płaskiej łyżeczce i 2 płaskie łyżeczki pieprzu. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy tartej bułki.
  • 5. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem (jeśli mamy foremkę silikonową, to nie trzeba smarować).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok. 60 minut

Porady

Wywar można wykorzystać do innych celów kulinarnych (np.do zupy, sosu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować