Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka posypujemy wegetą, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, 6 ziarenek ziela angielskiego i 10 ziarenek pieprzu. Zagotowujemy.
Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem 50 minut.
2.Dodajemy marchewkę pokrojoną w kawałki i gotujemy jeszcze 30 minut.
Do rondelka wkładamy wątróbkę i zalewamy 2 chochelkami wrzącego wywaru, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Udka i wątróbkę studzimy w wywarze.
3.Odcedzamy. Odrzucamy kości, chrząstki i przyprawy. Mięso wraz ze skórkami, sparzoną wątróbkę i marchewkę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, drugi raz razem z serem feta.
4.Dodajemy jajko i mieszamy bardzo dokładnie. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i przyprawy: imbir i gałkę muszkatołową po 1 płaskiej łyżeczce i 2 płaskie łyżeczki pieprzu. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy tartej bułki.
5.Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem (jeśli mamy foremkę silikonową, to nie trzeba smarować).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok. 60 minut
Porady
Wywar można wykorzystać do innych celów kulinarnych (np.do zupy, sosu).
Komentarze