Pasztet drobiowo-wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w nieduże kawałki, obraną cebulę - w piórka. Mięso i cebulę podsmażamy na oleju, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
2.Mięso z rosołu, karkówkę z cebulą i boczek mielimy w maszynce do mięsa. Do sosu z duszenia karkówki (ok. 1/4 szklanki - jeśli jest go za mało, uzupełniamy wodą) dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Rozmoczoną bułkę tartą łączymy z mięsem, dodajemy jajka i przyprawy i dokładnie mieszamy.
3.Foremkę o pojemności 1 litra smarujemy od wewnątrz masłem, wykładamy masę mięsną i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 minut. Studzimy i podajemy na zimno.
Porady
Warto przygotować pasztet od razu z podwójnej porcji, bo szybko znika z półmiska...
Komentarze