Pasztet drobiowo-wieprzowy

4.97 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do mięsa drobiowego z rosołu wystarczy dodać trochę karkówki i boczku oraz odrobinę przypraw i wyczarować pyszny, aromatyczny pasztet.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g mięsa drobiowego z rosołu (kurczak lub indyk)
    200 g karkówki
    150 g boczku wędzonego parzonego bez skóry
    1 mała cebula
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    1 czubata łyżka bułki tartej
    2 łyżeczki majeranku
    1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    1/2 płaskiej łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy myśliwskiej
    sól
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet drobiowo-wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w nieduże kawałki, obraną cebulę - w piórka. Mięso i cebulę podsmażamy na oleju, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Mięso z rosołu, karkówkę z cebulą i boczek mielimy w maszynce do mięsa. Do sosu z duszenia karkówki (ok. 1/4 szklanki - jeśli jest go za mało, uzupełniamy wodą) dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Rozmoczoną bułkę tartą łączymy z mięsem, dodajemy jajka i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Foremkę o pojemności 1 litra smarujemy od wewnątrz masłem, wykładamy masę mięsną i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 minut. Studzimy i podajemy na zimno.

Porady

Warto przygotować pasztet od razu z podwójnej porcji, bo szybko znika z półmiska...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować