Paszteciki z mięsem z rosołu i boczkiem

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe, ale na jogurcie, mięciutkie i delikatne, a w środku farsz z udek z rosołu, z dodatkiem aromatycznego boczku. Takie paszteciki najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczu, ale jak kto co lubi.

123
  • 6 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Farsz:
2 ugotowane uda z rosołu[przed gotowaniem ok. 70 dag.]
20 dag. parzonego, wędzonego boczku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
1 łyżka przyprawy do mięs
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka jogurtu naturalnego
5 dag. drożdży
2 jajka
7 dag. roztopionej margaryny
1 łyżka cukru
2szczypty soli
500 g. mąki pszennej+do podsypania
Dodatkowo:
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
3 łyżki mleka
4 łyżki zmieszanych: siemienia lnianego i sezamu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z mięsem z rosołu i boczkiem

  • jk1. Mięso obieram z kości, dodaje boczek, mielę w maszynce do mielenia. Do masy dodaje natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi,suszone pomidory, przyprawę do mięs, mieszam, doprawiam pieprzem i solą, mieszam.
  • jk2. Jogurt o temperaturze pokojowej mieszam z cukrem i drożdżami, pozostawiam na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do mąki dodaje wyrośnięte drożdże, jajka,sól i tłuszcz, zagniatam ciasto, do momentu aż będzie odstawało od ręki, nakrywam miską, pozostawiam na pół godziny.
  • jk3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na pól, każdą część wałkuje na prostokąt, rozkładam farsz, zwijam w roladę.
  • jk4. Każdą roladę kroję na 10 plastrów.
  • jk5. Paszteciki układam na blasze, smaruje mlekiem, posypuję mieszankom ziaren. Piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Porady

Z podanej porcji mam 20 sporych pasztecików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jogurtpasztecikimięso drobiowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyzy

Dodane przez: tasty-and-fit

Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem to propozycja na...

image-0vaxitb

Dodane przez: paulette17

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Polecam na ciepło jak i na zimno...

Rolady z mięsem mielonym i boczkiem

Dodane przez: Anyzkowo

Rolady z mięsem mielonym i boczkiem

na niedzielny obiad

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Dodane przez: peggi

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Pyszne gołąbki z mielonym mięsem,...

Paszteciki drożdżowe z kapustą

Dodane przez: joanna30

Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Paszteciki są delikatne i mięciutkie....

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki doskonale smakują z...