Kruche paszteciki z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso (u mnie była to szyja indycza) obieramy dokładnie z kości. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucamy ją razem z mięsem do rozdrabniacza i rozdrabniamy na jednolitą masę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, jogurt, zimne masło starte na tarce oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki.
Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Nakładamy spory pasek farszu, zawijamy i odcinamy od reszty ciasta. Kroimy po skosie na kawałki. Na drugiej połowie ciasta robimy to samo.
Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Komentarze