Kruche paszteciki z mięsem z rosołu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gotowane mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych pasztecików z kruchego ciasta. Dobrze smakują na ciepło i na zimno.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram ugotowanego mięsa (waga po obraniu z kości)
    1 cebula
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1 szklanka mąki tortowej (plus do podsypywania)
    100 gram masła
    1 jajko
    50 gram gęstego jogurtu naturalnego
    jajko do posmarowania
    sezam do posypania
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kruche paszteciki z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (u mnie była to szyja indycza) obieramy dokładnie z kości. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucamy ją razem z mięsem do rozdrabniacza i rozdrabniamy na jednolitą masę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy.

    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, jogurt, zimne masło starte na tarce oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki.

    Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Nakładamy spory pasek farszu, zawijamy i odcinamy od reszty ciasta. Kroimy po skosie na kawałki. Na drugiej połowie ciasta robimy to samo.

    Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować