Paszteciki w cieście drożdżowym

4.5 (154 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Anna Smołka.

  • Średni

Składniki:

  • - parówki: 12 sztuk
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - drożdże: 2 dekagramy
    - cukier: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - gałka muszkatołowa (do smaku wg. uznania): 0.25 łyżeczki
    - mąka: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło (pół kostki): 200 gramów
    - olej (do wysmarowania blachy): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę mieszamy z drożdżami,cukrem, solą i gałką muszkatołową. Dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w cienkie prostokąty, owijamy nimi parówki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Paszteciki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 °C i pieczemy ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kwaśna śmietana Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować