DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM

4.46 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wieprzowym,pieczone na oleju,są bardzo smaczne.Można je również upiec w piekarniku, posmarowane na wierzchu rozmąconym jajkiem wychodzą rewelacyjne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE : Składniki na około 25 pasztecików

    500 -600 g mąki tortowej (4 szklanki)
    1 jajko
    1/2 kostki drożdży 100 g
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju do ciasta
    1 łyżka octu( dodaję tylko do ciasta pieczonego na oleju)
    olej do smażenia

    FARSZ:w ilościach przybliżonych

    70 dag łopatki wieprzowej
    1 marchew
    1 pietruszka,cebula,kawałek selera
    1 kostka rosołowa
    liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól,majeranek,magi,jarzynka
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Drożdżowe paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PASZTECIKI 1. PRZYGOTOWANIE :

    Mięso ugorować z świeżą jarzyną,liściem,zielem,kostką rosolową w wodzie do miękkości.
    Mięso wyjąc,bułkę namoczyć w powstałym bulionie,zmielić w maszynce do mięsa,całą ugotowaną jarzynę z mięsem,bułką i czosnkiem.Farsz przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem i magi.Dodać jajko,wymieszać na jednolitą masę.

    Wszystkie składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w wodzie,wyrobić na jednolite zwarte ciasto.Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
    Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
    Podzielić ciasto na dwie części,każdą rozwałkować na podłużny pas(oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
    Na ciasto nałożyć farsz,farsz(tak jak na zdjęciu).Mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta . Tniemy paszteciki średniej długości,zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
    Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
    Olej rozgrzać w garnku,(ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki,piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły,wyciągnąć na papierowy ręcznik,odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.
    Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Paszteciki z mięsem

To może cię zainteresować