DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM

  • wyświetlono: 11255 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wieprzowym,pieczone na oleju,są bardzo smaczne.Można je również upiec w piekarniku, posmarowane na wierzchu rozmąconym jajkiem wychodzą rewelacyjne.

Mariola123
  • 80min

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE : Składniki na około 25 pasztecików

500 -600 g mąki tortowej (4 szklanki)
1 jajko
1/2 kostki drożdży 100 g
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju do ciasta
1 łyżka octu( dodaję tylko do ciasta pieczonego na oleju)
olej do smażenia

FARSZ:w ilościach przybliżonych

70 dag łopatki wieprzowej
1 marchew
1 pietruszka,cebula,kawałek selera
1 kostka rosołowa
liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól,majeranek,magi,jarzynka
1 jajko
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM

  • PASZTECIKI1. PRZYGOTOWANIE :

    Mięso ugorować z świeżą jarzyną,liściem,zielem,kostką rosolową w wodzie do miękkości.
    Mięso wyjąc,bułkę namoczyć w powstałym bulionie,zmielić w maszynce do mięsa,całą ugotowaną jarzynę z mięsem,bułką i czosnkiem.Farsz przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem i magi.Dodać jajko,wymieszać na jednolitą masę.

    Wszystkie składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w wodzie,wyrobić na jednolite zwarte ciasto.Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
    Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
    Podzielić ciasto na dwie części,każdą rozwałkować na podłużny pas(oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
    Na ciasto nałożyć farsz,farsz(tak jak na zdjęciu).Mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta . Tniemy paszteciki średniej długości,zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
    Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
    Olej rozgrzać w garnku,(ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki,piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły,wyciągnąć na papierowy ręcznik,odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.
    Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniaciasto drożdżowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki nadziewane mięsem mielonym i dodatkami

Dodane przez: MałaMi

Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym...

Świetna propozycja na drugie śniadanie...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Od zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe...

Bułeczki drożdżowe z parówką

Dodane przez: alaaa

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto...

Drożdżowe z żurawiną

Dodane przez: benka

Ciasto drożdżowe z żurawiną

Następna wersja drożdżowego, tym...

Drożdżowe róże z konfiturą

Dodane przez: joanna30

Drożdżowe róże z konfiturą

Wbrew pozorom te drożdżówki są...