Drożdżowe paszteciki z mięsem

4.46 (176 ocen)

  • 60 min

Idealna propozycja na zbliżające się święta, niezastąpione paszteciki do barszczu na ciepło lub samodzielnie jako zimna przekąska, ulubione mięsne bułeczki moich bliskich.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g ugotowanego mięsa kurczaka
    250 g mięsa mielonego z łopatki
    1 cebula
    łyżeczka masła
    słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie,sól, pieprz
    ciasto:
    400 g mąki poznańskiej + 1 łyżka
    40 /45g drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oleju
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

4.46 (176 ocen)

Drożdżowe paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę smażymy z przyprawami, po łyżeczce papryki,czosnku, ziół, doprawione do smaku solą i pieprzem. Gorące mięso mielimy lub miksujemy wraz z kurczakiem i podsmażoną na maśle cebulką.
  • Zaczyn do pasztecików 2. Mleko pogrzać do 40-50 stopni, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i dokładnie połączyć, po czym wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, na ok 10-15 minut.
    Mąkę wymieszać z solą, wlać do niej wyrośnięty zaczyn, dodać zioła i wymieszać.
  • ciasto drożdżowe 3. Wymieszać po czym, wyrobić do połączenia. Gdy ciasto będzie gładkie, dodać do niego olej i nadal wyrabiać, aż będzie gładkie i miękkie.
  • ciasto po wyrośnięciu 4. Gotowe ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • zwijanie pasztecików 5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, góra, dół. A na dwóch blaszkach układamy papier do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na około pół centymetrowej grubości placki. Staramy się aby tworzyły jak najdłuższy prostokąt, około 10 x 30 cm. Moczymy wierzchy wodą i smarujemy mięsnym farszem.
  • zwijanie pasztecików 6. Zwijamy, dokładnie sklejając, dzięki posmarowaniu wodą nie powinno być z tym problemów.
  • pokrojone paszteciki 7. Kroimy wałeczki na równe 4 cm.
  • paszteciki na blasze 8. Układamy na papierze, zwilżamy wodą wierzchy pasztecików,obsypujemy sezamem i wkładamy do gorącego pieca.
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem 9. Każdą pieczemy 12-13 minut. Jest to porcja na dwie blachy.

Porady

Ciasto możemy też rozwałkować wykrawać szklanką krążki nadziewać i piec w formie pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Kurczak Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować