Paszteciki drożdżowe z mięsem

  • wyświetlono: 1924 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie.

IMG_20190918_121058
  • 120min

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 jajko do posmarowania ciasta
Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania

Farsz:
60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego
½ szklanki rosołu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki drożdżowe z mięsem

  • image-27yldkg1. Farsz:
    Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz majerankiem, mieszam dokładnie
  • image-0xj9md22. Przygotowuję ciasto:
    Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka oraz sól wyrabiam dokładnie ciasto ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło.
  • image-02med2c3. Na podsypaną stolicę mąkę wykładam połowę ciasta, wałkuję na cienki prostokąt, na środku układam mięsny farsz, następnie zlepiam brzegi i powstały rulon odwracam łączeniem do dołu.

    Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.
  • image-1g4f5af4. Przykrywam rulony ciasta z farszem ściereczką bawełnianą, zostawiam na 15 minut aby podrosło, po czym kroję nożem na kawałki, układam na blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c.

    Podaję z czerwonym barszczem.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczyladrożdżowepasztecikimięso z rosołuobiadna ciepłokuchnia polskana słonoimprezypaszteciki z mięsemciepłe daniedrożdżowe na słonowykorzystanie mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

Dodane przez: 2milutka

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

Drożdżowe paszteciki w całkiem...

ślimak

Dodane przez: juchab

Drożdżowy ślimak z mięsem mielonym

Dobrze smakuje i ładnie wygląda:)

Paszteciki w cieście drożdżowym

Dodane przez: RedakcjaPP

Paszteciki w cieście drożdżowym

To świetny pomysł na ciepłą kolację....

Krucho- drożdżowe paszteciki bez jajek

Dodane przez: dorota w

Krucho- drożdżowe paszteciki bez jajek

Brak jajek w pasztecikach sprawia,...

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM

Dodane przez: ewasylwia

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM

bardzo dobry i wypróbowany przepis...

Łódeczki drożdżowe z mięsem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem

Takie drożdżowe łódeczki możemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE