Paszteciki drobiowe z kminkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 45 sztuk:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny (250g)
    1 szklanka śmietany 18%
    szczypta soli
    ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka)
    przyprawy
    jajko
    kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przystawki Paszteciki

Paszteciki drobiowe z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę śmietany cały czas siekając. Kiedy składniki się połączą zagniatamy rękami ciasto. Na pół godziny odkładamy je do lodówki, zawinięte np w woreczek.
    Podgrzewamy zmielony wcześniej farsz razem z przyprawami (głównie sól i pieprz).
  • 2. Ciasto wałkujemy cieniutko na grubość ok 3mm, kroimy kwadraty na ok 6-7 cm. Farsz nakładamy tylko na jeden brzeg, po czym zwijamy "rolując" . Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu.
  • 3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli.
    Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut.

Porady

Do farszu można dodać odrobinę smażonych pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować