Do wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:)
60 min
Składniki:
Składniki na ok 45 sztuk:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka)
przyprawy
jajko
kminek
Paszteciki drobiowe z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę śmietany cały czas siekając. Kiedy składniki się połączą zagniatamy rękami ciasto. Na pół godziny odkładamy je do lodówki, zawinięte np w woreczek.
Podgrzewamy zmielony wcześniej farsz razem z przyprawami (głównie sól i pieprz).
2.Ciasto wałkujemy cieniutko na grubość ok 3mm, kroimy kwadraty na ok 6-7 cm. Farsz nakładamy tylko na jeden brzeg, po czym zwijamy "rolując" . Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu.
3.Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli.
Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut.
Porady
Do farszu można dodać odrobinę smażonych pieczarek.
Komentarze