Drożdżowe paszteciki z wołowiną i kminkiem

0 (0 ocen)

Śniły mi się po nocach, musiałam je upiec! Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu
    5 łyżek roztopionego masła
    pół łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki cukru
    1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    5 g świeżych drożdży
    ziarna kminku
    świeży rozmaryn

    składniki na farsz:
    1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego)
    1 duża cebula
    1 jajko
    olej do smażenia
    sól, pieprz,
    suszony majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe paszteciki z wołowiną i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ja zagrzałam piekarnik do 50 stopni C i tam trzymałam zaczyn.
  • 2. W tym czasie podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięsa nie smażymy zbyt długo, wystarczy by mięso się podgotowało. Mięso odkładamy do wystudzenia, a jak już się ochłodzi wbijamy 1 jajko i mieszamy.
  • Drożdżowe paszteciki z wołowiną 3. Do dużej miski dajemy przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz masło a na koniec zaczyn. Wyrabiamy ręką następnie zagniatamy przez około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę a jeśli zbyt twarde dodajemy ciepłego mleka, Potem ciasto przykrywamy ściereczką, zawijamy w ręcznik o odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • drożdżowe paszteciki z wołowiną 4. Po upływie tego czasu jeszcze raz zagniatamy przez około 2 minuty i rozwałkujemy na pasy o szerokości około 15 centymetrów. Na środek każdego pasa ( mnie wyszły 3 ) układamy farsz i zawijamy w ala roladę, następnie kroimy na 5 centymetrowe paszteciki. Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siekanym rozmarynem i kminkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować