Paszteciki drobiowe w cieście francuskim ze słonecznikiem i papryką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne szybkie do przygotowania paszteciki . Doskonale sprawdzą się na co dzień i od święta - na przekąskę bądź dodatek do barszczyku .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego - 275 g .
    1 zmieszane jajko
    ziarna słonecznika
    czarnuszka
    1/2 czerwonej papryki
    Pasztecik:
    1 filet z kurczaka ugotowany w rosole
    1 marchewka ugotowana z rosole
    1 cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    3 suszone pomidory z zalewy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 cm. imbiru
    2 szczypty harissy
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    2 jajka
    Dodatkowo:
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Paszteciki Przekąski

Paszteciki drobiowe w cieście francuskim ze słonecznikiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki drobiowe w cieście francuskim ze słonecznikiem i papryką 1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek , obrany i posiekany imbir , skórkę z cytryny , przyprawę do mięs , mieszam , podsmażam , studzę .Do pokrojonego fileta kurczaka dodaję cebulkę z dodatkami , pokrojone pomidorki , doprawiam czubrycą , harissą , majerankiem , solą , pieprzem , miksuję blenderem na gładka masę . Jajka ubijam ze szczyptą soli na puch , dodaję masę mięsną , miksuję .
  • Paszteciki drobiowe w cieście francuskim ze słonecznikiem i papryką 2. Ciasto francuskie rozwijam , na ciście rozkładam przygotowaną masę , zwijam w roladę , kroję w plastry na 12 porcji , układam na blasze - farszem do góry . Paszteciki smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję słonecznikiem , pokrojoną w kosteczkę papryka i czarnuszką . Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni .

Porady

Na zimno doskonale paszteciki smakują z sosem czosnkowym , a na ciepło doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczyku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować