Drobiowe roladki w cieście francuskim. Idealny pomysł na ciepłe danie obiadowe lub zakąskę na zimno.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 cebula
250 g pieczarek
sól i pieprz
ostra czerwona papryka
słodka czerwona papryka
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 plasterków sera żółtego
1 małe jajko
2 łyżki masła
oliwa do smażenia
Drobiowe roladki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, doprawimy delikatnie solą i pieprzem
2.Piersi oczyszczamy płuczemy. Dzielimy na mniejsze kawałki tak aby swobodnie rozbić kotleta (mnie wyszło 6 kawałków). Każdy kawałek rozbijamy na niezbyt cienkie kotlety.
3.Każdy kawałek mięsa odrobinę solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką i ostrą. Układamy po łyżce pieczarek z papryką i cebulą. Zawijamy w roladkę i smażymy na oliwie przez około 4 minuty z każdej strony.
4.Z ciasta francuskiego wycinamy 6 kwadratów na każdym układamy plaster żółtego sera (przecięty na pół), oraz drobiową roladkę. Zlepiamy dwa brzegi ciasta. każdy kawałek smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut do zrumienienia się ciasta.
Porady
Tak przygotowane roladki możemy jeść na ciepło lub zimno
Komentarze