Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym

3.38 (8 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To nieodłączny element wśród potraw wigilijnego stołu w towarzystwie czerwonego barszczyku. Świetnie sprawdzą się też na przystawkę czy przekąskę nie tylko na święta.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki typ 00
    60 g świeżych drożdży w kostce
    300 ml ciepłej wody
    50 ml oleju
    1 jajko klasy "L"
    duża szczypta soli

    farsz:
    średnia główka kapusty
    0.5 kg pieczarek
    sól, pieprz
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    2 łyżki ziaren kminku

    dekoracja-wykończenie:
    1 jajko
    ziarna kminku
Wystaw ocenę:

3.38 (8 ocen)

Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
    Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano dobraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki - chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziarnami kminku. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym 3. Gotowe ciasto odpowietrzamy gniotąc je a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Gotowe ciasto przecinamy na prostokąty szerokości 10 cm. Na jeden brzeg długości tak do połowy rozkładamy farsz a pozostały fragment ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym 4. Zwijamy od strony farszu do strony posmarowanej jajkiem tworząc wałeczek.
  • Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym 5. Kolejno tniemy wałeczek na 6 -7 cm kawałeczki. Tak przygotowane kapuśniaczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zwinięciem do dołu ).
  • Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym 6. Wierzch kapuśniaczków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami kminku. Gotowe kapuśniaczki wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 -25 min. na rumiano. Ja piekłam po 15 min z jednej po tym czasie odwróciłam i piekłam kolejne 15 min.
  • Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym 7. Gotowe kapuśniaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Grzyby Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.23 (410 ocen)

Opublikowany w Magazynie
parówki w cieście

To może cię zainteresować