To nieodłączny element wśród potraw wigilijnego stołu w towarzystwie czerwonego barszczyku. Świetnie sprawdzą się też na przystawkę czy przekąskę nie tylko na święta.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ciasto:
500 g mąki typ 00
60 g świeżych drożdży w kostce
300 ml ciepłej wody
50 ml oleju
1 jajko klasy "L"
duża szczypta soli
Kapuśniaczki ze słodkiej kapusty z pieczarkami w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano dobraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki - chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziarnami kminku. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 30 min. do wyrośnięcia.
3.Gotowe ciasto odpowietrzamy gniotąc je a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Gotowe ciasto przecinamy na prostokąty szerokości 10 cm. Na jeden brzeg długości tak do połowy rozkładamy farsz a pozostały fragment ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4.Zwijamy od strony farszu do strony posmarowanej jajkiem tworząc wałeczek.
5.Kolejno tniemy wałeczek na 6 -7 cm kawałeczki. Tak przygotowane kapuśniaczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zwinięciem do dołu ).
6.Wierzch kapuśniaczków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami kminku. Gotowe kapuśniaczki wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 -25 min. na rumiano. Ja piekłam po 15 min z jednej po tym czasie odwróciłam i piekłam kolejne 15 min.
Komentarze