Pasta jajeczno – twarogowa z warzywami i pieczarkami

wyświetlono: 80 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszne smarowidło na kanapki z jaj, twarogu, warzyw oraz grzybów, z przyjemnym aromatem przypraw korzennych i ziół. Wieloskładnikowa pasta świetnie nadaje się także jako farsz np. do wytrawnych naleśników.

opublikowany: 31.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
    200 g kremowego serka twarogowego
    100 g obranej marchewki
    100 g obranej białej cebuli
    200 g oczyszczonych pieczarek
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    3 suszone jagody jałowca
    3 kulki ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Pasta jajeczno – twarogowa z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczno – twarogowa z warzywami i pieczarkami 1. Owoce kolendry, gorczycę, jagody jałowca i ziele angielskie uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
  • Pasta jajeczno – twarogowa z warzywami i pieczarkami 2. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę oraz posiekane cebulę i pieczarki, wsypać suszone zioła – składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
    Do wystudzonej zawartości garnka dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, wsypać prażone przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z serkiem. Pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE