Pyszne smarowidło na kanapki z jaj, twarogu, warzyw oraz grzybów, z przyjemnym aromatem przypraw korzennych i ziół. Wieloskładnikowa pasta świetnie nadaje się także jako farsz np. do wytrawnych naleśników.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
200 g kremowego serka twarogowego
100 g obranej marchewki
100 g obranej białej cebuli
200 g oczyszczonych pieczarek
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka całych owoców kolendry
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
3 suszone jagody jałowca
3 kulki ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pasta jajeczno – twarogowa z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce kolendry, gorczycę, jagody jałowca i ziele angielskie uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
2.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę oraz posiekane cebulę i pieczarki, wsypać suszone zioła – składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
Do wystudzonej zawartości garnka dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, wsypać prażone przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z serkiem. Pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze